Αν παρατηρήσετε άλμπουμ και φωτογραφίες γάμου, ακόμη και από μια δεκαετία πριν, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές.

Διαφορές στις λήψεις, στην προοπτική, στον φωτισμό, στην αισθητική, αλλά και στις φωτογραφίες που θεωρούνταν "απαραίτητες" να τραβηχτούν.

Πριν από χρόνια, η καλή φωτογραφία θεωρούνταν αυτή που ήταν σωστά τεχνικά εκτελεσμένη. Δηλαδή, οι φωτογραφίες είχαν πάντα σωστό φωτισμό και έκθεση, χωρίς «σφιχτά» κάδρα. Τα μεγάλα φώτα ή οι κεφαλές φλας ήταν απαραίτητες για τη φωτογράφιση, καθώς οι συνθήκες σε έναν γάμο ήταν συνήθως δύσκολες.

Σήμερα, όμως, με τις αυτόματες ρυθμίσεις στις επαγγελματικές κάμερες, η τεχνική σωστότητα έχει γίνει πιο εύκολα εφικτή. Οι λήψεις πλέον είναι "σίγουρες", με τις μηχανές να αναλαμβάνουν πολλές από τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αυτό το δεδομένο ήρθε να αλλάξει με την έλευση των ψηφιακών μηχανών. Ο φωτογράφος σήμερα καλείται να γίνει πιο δημιουργικός!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί με το ένστικτο, να κατανοεί το φως και να μπορεί να το «δημιουργεί», να αντιλαμβάνεται τις προοπτικές των φακών και την αισθητική που προσφέρουν, αλλά και να κατανοεί την ψυχοσύνθεση του ζευγαριού. Ο φωτογράφος έχει πλέον τη δυνατότητα να λειτουργεί περισσότερο σαν καλλιτέχνης και λιγότερο σαν τεχνικός.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα προκαθορισμένο «πρωτόκολλο» λήψεων. Κάθε στιγμή του γάμου μπορεί να γίνει αφορμή για δημιουργία!

Θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!